Οδηγός αγοράς: Πώς να διαλέξεις το καλύτερο smartwatch

Το smartwatch δεν είναι απλά ένα ρολόι. Είναι ένας σύντροφος που μπορεί να σου δίνει ακριβείς πληροφορίες για κάθε δραστηριότητα μέσα στην ημέρα, μετρώντας τις θερμίδες που καις, τα βήματα που κάνεις καθημερινά και την ταχύτητα που αναπτύσσεις όταν τρέχεις. Είναι ένα gadget που θα σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις κάθε πράγμα που κάνεις καθημερινά, από την επίσκεψη στο γυμναστήριο μέχρι τον ύπνο, γιατί θα ξέρεις τι συμβαίνει στο σώμα σου εκείνη τη στιγμή.

Τα smartwatches διαθέτουν μια πληθώρα χαρακτηριστικών, οπότε το να επιλέξεις αυτό που είναι το πλέον κατάλληλο για σένα δεν είναι πάντα τόσο απλό. Η αλήθεια είναι μία. Όσο και αν ψάξεις, δεν πρόκειται να βρεις το smartwatch που θα έχει όλα ακριβώς τα χαρακτηριστικά, όπως τα θέλεις. Το θέμα είναι να αγοράσεις αυτό που έχει τα περισσότερα από όσα είναι για σένα σημαντικά και μάλιστα στην τιμή που μπορείς να διαθέσεις. Ας δούμε παρακάτω ένα ένα όσα πρέπει να προσέξεις σε αυτή την αγορά.

Activity tracker ή smartwatch;

Όταν λέμε smartwatch, εννοούμε όλα τα ψηφιακά ρολόγια που έχουν και άλλες λειτουργίες, όπως GPS και ανίχνευση κίνησης, όμως στην πραγματικότητα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα activity trackers είναι τα μικρά ρολόγια που μοιάζουν με βραχιόλι και μπορούν να φορεθούν με το αναλογικό ρολόι, ενώ smartwatches είναι τα πιο ογκώδη ρολόγια.

Η πρώτη βασική επιλογή που θα πρέπει να κάνεις είναι αυτή και ύστερα να ασχοληθείς με όλα τα υπόλοιπα. Τα activity trackers, όπως για παράδειγμα το Fitbit Inspire, είναι πολύ κομψά και διακριτικά, όμως εκ των πραγμάτων τα smartwatches προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, όπως ενσωματωμένο GPS.

Product laydown photography for Fitbit Inspire.,,Photographer: Kevin Cremens

Διάρκεια μπαταρίας

Μπορεί να σου ακούγεται άχρηστο το κάθε πότε θα φορτίζεις τη μπαταρία με τη σκέψη ότι ούτως ή άλλως το κινητό το φορτίζεις καθημερινά, οπότε ποια η διαφορά. Υπάρχει, όμως, διαφορά, γιατί είναι πολύ εκνευριστικό να θέλεις να δεις την ώρα ή τους παλμούς σου την ώρα που τρέχεις και το smartwatch να έχει σβήσει. Υπάρχουν smartwatches με μπαταρία που κρατάει μόλις δύο μέρες και άλλα, όπως το Xiaomi Mi Band 3, που έχει αυτονομία έως 20 ημέρες!

Οθόνη

Η οθόνη στα activity trackers και τα smartwatches μπορεί να είναι:

  • OLED: Η πιο συχνή επιλογή με σχετικά καλή ποιότητα, αλλά όχι άριστη. Χρησιμοποιείται ακόμα και στις πιο μικρές επιφάνειες των πιο λεπτών ρολογιών και είναι πιο οικονομική. Το πρόβλημα είναι ότι σε συνθήκες έντονου φωτισμού μπορεί να μη βλέπεις καλά τις ενδείξεις της.
  • LCD: Προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και ποιότητα εικόνας, όμως είναι πιο ακριβή και συνήθως τη συναντάμε μόνο στα ογκώδη smartwatches.

Κουμπιά ή αφή

Τα περισσότερα smartwatches αλλά και τα activity trackers έχουν πλέον οθόνη αφής, όμως το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένα μοντέλα αυτή δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν και ορισμένα κουμπιά για πιο εύκολη χρήση (ακόμα και τα Apple watches έχουν), ενώ για την αφή καλό είναι να την τεστάρεις, για να δεις ότι ταιριάζει στα δάχτυλά σου.

Αισθητήρας παλμών

Τα smartwatches που έχουν αισθητήρα παλμών φέρουν την ένδειξη HR (Heart Rate) στα χαρακτηριστικά τους. Μόνο τα πολύ basic μοντέλα δεν έχουν αυτή την επιλογή, η οποία είναι απαραίτητη, για να βλέπεις πόσες θερμίδες έκαψες σε κάθε άσκηση και αν αυτή ήταν αερόβια ή αναερόβια.

GPS

Οι επιλογές στα smartwatches όσον αφορά στο GPS είναι οι ακόλουθες:

  • Καθόλου GPS: Ορισμένα activity trackers δεν έχουν καθόλου GPS, οπότε η μέτρηση των βημάτων και της απόστασης που διανύεις καθημερινά γίνεται με το ποδόμετρο, το οποίο υπολογίζει κάθε βήμα με βάση την κίνηση των χεριών. Είναι ένα καλό εργαλείο, όμως σίγουρα όχι τόσο ακριβές, όπως το GPS, αφού προσθέτει παραπάνω βήματα (περίπου 10% περισσότερα από τα πραγματικά).
  • Μέσω κινητού: Σε όλα τα activity trackers και σε ορισμένα smartwatches το ρολόι συνεργάζεται με το κινητό, για να κάνει μετρήσεις με το GPS. Είναι μια αξιοπρεπής λύση, όμως σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μαζί σου και το κινητό, όταν τρέχεις, κάνεις ποδήλατο ή περπατάς.
  • Ενσωματωμένο GPS: Τα πιο εξελιγμένα smartwatches, τα οποία έχουν και τον απαραίτητο χώρο σε σχέση με τα μικροσκοπικά activity trackers, έχουν ενσωματωμένο GPS, οπότε δεν χρειάζεσαι καθόλου το κινητό σου, για να γίνονται οι μετρήσεις.

Αυτόματη αναγνώριση άσκησης

Στην αυτόματη αναγνώριση άσκησης, δεν χρειάζεται να πατήσεις το κουμπί, για να ξεκινήσει το smartwatch να καταγράφει την άσκηση, αφού καταλαβαίνει μόνο του πότε την άρχισες και ποια μορφή άσκησης κάνεις. Αυτό το feature το έχουν πολλά smartwatches με ποικιλία στην άσκηση που αναγνωρίζουν. Οι πιο συχνές μορφές αυτόματης αναγνώρισης είναι το τρέξιμο, το περπάτημα και το κολύμπι.

Αδιάβροχο

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μην καταστρέψεις το smartwatch από παρανόηση. Όλα τα ψηφιακά ρολόγια είναι αδιάβροχα μέχρι ένα σημείο, δηλαδή αντέχουν να πέσει ιδρώτας πάνω τους ή μερικές σταγόνες όταν πλένεις τα χέρια σου. Ορισμένα αναφέρουν ότι μπορούν να φοριούνται και κατά τη διάρκεια του ντους (shower resistant). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα φοράς, όταν κολυμπάς στη θάλασσα ή την πισίνα. Σε αυτή την περίπτωση, ασκείται μεγάλη πίεση ακόμα και σε πολύ μικρά βάθη, οπότε χρειάζεσαι ένα smartwatch που αναφέρει ρητά ότι είναι waterproof.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαβαθμίσεις (ATM) στο βάθος, στο οποίο μπορεί να φτάσει μέσα στο νερό, όπου η πίεση ανεβαίνει. Πάντως, για τον κλασικό κολυμβητή αρκεί η ένδειξη 5 ATM. Όλα, βέβαια, αναφέρουν ότι αφορούν κολύμπι στο γλυκό νερό, οπότε το κολύμπι στη θάλασσα είναι ένα ρίσκο. Τα reviews των χρηστών αναφέρουν, όμως, ότι με καλό πλύσιμο αμέσως μετά την κολύμβηση, ώστε να φύγει το αλάτι, το smartwatch δεν παθαίνει τίποτα.

Ένδειξη ρολογιού

Τα smartwatches που δεν έχουν καλή μπαταρία έχουν και ένα άλλο πρόβλημα. Ότι δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσεις έτσι το ρολόι, ώστε η ένδειξη της ώρας να είναι μονίμως αναμμένη. Οπότε, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πατάς το κουμπί, για να δεις την ώρα, ή να το ρυθμίσεις έτσι, ώστε με την κίνηση του καρπού προς τα μέσα να ανάβει η οθόνη. Το feature αυτό είναι σχετικά ακριβές, αλλά όχι πάντα. Δηλαδή η οθόνη ανάβει περίπου στο 80% των περιπτώσεων.

Ανάλυση ύπνου

Αν το smartwatch έχει αισθητήρα παλμών, τότε προσφέρει και ανάλυση ύπνου. Το πρωί δηλαδή μπορείς να δεις ένα report με τις φάσεις του ύπνου (deep sleep, REM, light sleep) και βαθμολογία για την ποιότητα του ύπνου ανάλογα με το πόσο χρόνο πέρασες σε κάθε φάση.

Δυνατότητες εξατομίκευσης

Τα περισσότερα smartwatches και activity trackers προσφέρουν δυνατότητα εξατομίκευσης με εύκολη αλλαγή στο λουράκι. Μπορεί να σου φαίνεται ως κάτι που δεν έχει μεγάλη σημασία, όμως μετά από ένα διάστημα θα σου αρέσει να μπορείς να αλλάξεις το λουράκι, για να μη βαριέσαι. Ψάξε στο Internet να δεις αν για το συγκεκριμένο μοντέλο υπάρχουν πολλές επιλογές σε λουράκια.

Τιμή

Τέλος, οι τιμές στα smartwatches παρουσιάζουν μεγάλο εύρος. Ξεκινούν από 30€ για ορισμένα activity trackers και μπορεί να ξεπεράσουν τα 500€ για τα πιο εξελιγμένα smartwatches. Όσο πιο ακριβό ένα ρολόι, τόσο περισσότερα χαρακτηριστικά έχει, όμως αν ξέρεις τι να ψάξεις και ποιο χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για σένα, τότε δε χρειάζεται να αγοράσεις το ακριβότερο.

Το σίγουρο είναι ότι με ένα smartwatch θα δεις ότι η γυμναστική θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και ότι θα τη βάλεις στη ζωή σου σε μεγαλύτερο βαθμό, πράγμα που είναι και το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Comment
Name*
Mail*
Website*