Μικρή κουζίνα με λευκό πάγο και καφέ ντουλάπια

Οδηγός αγοράς: Τι υλικό να επιλέξετε στα έπιπλα κουζίνας

Η αγορά επίπλων κουζίνας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, καθώς είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Εκτός από την αντοχή και τη μακροζωία των υλικών, σημαντική είναι και η αισθητική των επίπλων, το χρώμα τους και το ταίριασμά τους με το υπόλοιπο σπίτι.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι θα πρέπει αρχικά να αποφασίσετε τι υλικό θα έχουν τα έπιπλα της κουζίνας σας ανάλογα με το budget και το γούστο σας αλλά και τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχουν τα ντουλάπια και οι πάγκοι. Αφού καταλήξετε στα υλικά, μετά η υπόλοιπη διαδικασία της επιλογής των χρωμάτων και του σχεδίου είναι απλή και πολύ διασκεδαστική.

Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα έπιπλα κουζίνας και τα χαρακτηριστικά τους.

Μασίφ ξύλο

Τα έπιπλα κουζίνας από μασίφ ξύλο κατασκευάζονται συνήθως από δρυ, αλλά υπάρχουν και πιο ακριβές επιλογές, όπως κερασιά και καρυδιά. Πρόκειται προφανώς για την πιο πολυτελή και συνεπώς πιο ακριβή κατασκευή με υψηλή αντοχή στον χρόνο. Ωστόσο, απαιτείται πολύ προσεκτικός καθαρισμός με ειδικά καθαριστικά για ξύλο, καθώς και επίστρωση με βερνίκι (λακαρισμένο ξύλο) ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε και την υγρασία του χώρου.

Κουζίνα με ντουλάπια από καφέ ξύλο

Ξύλινα ντουλάπια κουζίνας / HomeLane, Unsplash.com

Ημιμασίφ

Ημιμασίφ έπιπλα κουζίνας είναι αυτά, στα οποία το εσωτερικό τους είναι κατασκευασμένο από άλλο υλικό (π.χ. μοριοσανίδα ή MDF), αλλά το πλαίσιό τους είναι από ξύλο. Αισθητικά δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τα μασίφ έπιπλα, οπότε αποτελούν μια καλή εναλλακτική, η οποία φυσικά είναι και πιο οικονομική. Βέβαια, η αντοχή τους δεν είναι η ίδια με το μασίφ ξύλο.

Καπλαμάς

Η ακόμα οικονομικότερη λύση για έπιπλα κουζίνας που μοιάζουν ξύλινα, αλλά είναι οικονομικά, είναι ο καπλαμάς. Ο καπλαμάς είναι μια λεπτή φλούδα ξύλου, η οποία επενδύει άλλα υλικά, όπως το MDF και τη μοριοσανίδα. Έτσι, εξωτερικά το ντουλάπι μοιάζει με ξύλινο. Η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των επίπλων με καπλαμά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πάχος του φύλλου ξύλου.

Κουζίνα με ξύλινο καφέ πάτωμα και ντουλάπια

Ντουλάπια από ανοιχτό καφέ ξύλο / HausPhotoMedia, Unsplash.com

Laminate

Το Laminate ή βακελίτης είναι μια εξαιρετική μέση λύση για υψηλής αισθητικής έπιπλα κουζίνας, τα οποία όμως δεν είναι τόσο ακριβά όσο τα ξύλινα. Πρόκειται για συνθετικό υλικό, το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό, δεν απορροφά υγρασία, δεν χαράσσεται και είναι αντιβακτηριδιακό. Επίσης, προσφέρει μεγάλη ποικιλία στα φινιρίσματα και στα χρώματα, ενώ είναι πολύ διαδεδομένο στα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας.

Κουζίνα με μαύρου χρώματος έπιπλα

Κουζίνα με μαύρα ντουλάπια / Sven Brandsma, Unsplash.com

MDF

Το MDF είναι υλικό ευρείας χρήσης, το οποίο χρησιμοποιείται στα πιο οικονομικά έπιπλα κουζίνας. Πρόκειται ουσιαστικά για πεπιεσμένα φύλλα χαρτιού, τα οποία έχουν καλές ιδιότητες αντοχής, υπόκεινται σε εύκολη επεξεργασία και δεν απορροφούν καθόλου υγρασία. Συνήθως, στις κουζίνες επενδύονται με μασίφ ξύλο ή καπλαμά για πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Η αντοχή του MDF είναι σχετικά καλή, όμως δεν συγκρίνεται με του ξύλου.

Μελαμίνη

Στην ίδια ακριβώς λογική με το MDF, η μελαμίνη αποτελείται από επεξεργασμένη σκόνη, η οποία αναμιγνύεται με ρητινούχα υγρά και με ειδική επεξεργασία αποκτάει την αντοχή της. Είναι, επίσης, πολύ οικονομική και ιδανική για μαζική επεξεργασία, όμως η ανθεκτικότητά της είναι αρκετά περιορισμένη.


Πάντως, μετά την επιλογή του υλικού είναι σημαντικό να λάβετε και άλλα στοιχεία υπόψη για την επιλογή των κατάλληλων επίπλων κουζίνας, όπως οι μεντεσέδες, οι μηχανισμοί στα ντουλάπια και η επιφάνεια των πάγκων εργασίας.