Μπαταρίες αυτοκινήτων: Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά τους

Το να μας αφήσει η μπαταρία στην πιο ακατάλληλη στιγμή είναι κάτι που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει. Οι μπαταριες αυτοκινητων έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και μόνο αν κάνουμε τακτικές μετρήσεις είναι δυνατόν να γνωρίζουμε το πότε περίπου έρχεται το τέλος της. Πάντως, με δεδομένο ότι η μπαταρία δεν αποτελεί ένα ακριβό ανταλλακτικό, η ταλαιπωρία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην όλη κατάσταση. Το θέμα είναι ποια μπαταρία θα διαλέξουμε, όταν έρθει η ώρα να την αντικαταστήσουμε. Χρειάζεται προσοχή κατά την αγορά, ώστε να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο η μπαταρία, η οποία θα έχει τη μέγιστη διάρκεια ζωής και απόδοσης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της μπαταρίας είναι τα ακόλουθα:

Μέγεθος μπαταρίας

Δεν έχουν όλες οι μπαταρίες αυτοκινήτων ίδιο μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην ταιριάζει μια μπαταρία στο αυτοκίνητο, αν δεν ελέγξετε τον τύπο της. Κάθε μπαταρία έχει έναν κωδικό, τον οποίο μπορείτε να δείτε είτε στο σώμα της είτε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου (εφόσον την αλλάζετε για πρώτη φορά). Συναφές με το μέγεθος είναι ο προσανατολισμός των πόλων. Ειδικά αν αλλάζετε μόνοι την μπαταρία, τα θέματα αυτά θα διευκολύνουν (ή θα δυσκολέψουν) την όλη διαδικασία.

Φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου

Χωρητικότητα

Στις μπαταρίες αυτοκινήτου, η χωρητικότητα μετριέται σε αμπερώρια (Ah) και είναι αυτή που δείχνει πόση ώρα μπορεί να κρατήσει μια μπαταρία χωρίς φόρτιση. Ο κανόνας λέει ότι η καινούρια μπαταρία πρέπει να έχει τουλάχιστον όσο Ah είχε η αρχική μπαταρία του κατασκευαστή. Φυσικά, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερη (αλλά όχι μικρότερη), αν θέλετε να χρησιμοποιείτε ορισμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου για ώρα, χωρίς τον κινητήρα.

Μπαταρία αυτοκινήτου

Ισχύς εκκίνησης

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι η ισχύς εκκίνησης, ειδικά στα σημερινά αυτοκίνητα με την πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων. Κάθε φορά που γυρνάμε το κλειδί στη μίζα, ο κινητήρας απαιτεί ρεύμα, για να ξεκινήσει, και αυτό το ρεύμα το παίρνει από τη μπαταρία. Η ισχύς αυτή της μπαταρίας μετριέται σε Αμπέρ και αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε το αυτοκίνητο θα παρουσιάζει πρόβλημα στην εκκίνηση. Είναι απαραίτητο η μπαταρία να έχει αρκετή ισχύ εκκίνησης, ακόμα και περισσότερη από την προτεινόμενη. Αυτό σας το προτείνουμε, επειδή με τη σταδιακή της φθορά η μπαταρία χάνει κάποια Αμπέρ. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προσθέσετε επιπλέον ηλεκτρικά συστήματα στο αυτοκίνητο, οπότε καλό είναι να υπάρχει περιθώριο.

Κόκκινο αυτοκίνητο στο δρόμο

Εγγύηση

Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μια μπαταρία να φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής της πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να προτιμήσετε μπαταρία αυτοκινήτου που παρέχει εγγύηση, ιδανικά μάλιστα πάνω από 2 χρόνια. Ορισμένες εταιρείες δίνουν εγγύηση 4 έτη.

Μηχανικός αυτοκινήτου

Ημερομηνία κατασκευής

Τέλος, μια πρακτική συμβουλή είναι να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία κατασκευής της μπαταρίας. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων είναι από τα είδη, τα οποία χαλάνε με τον καιρό, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούνται. Έτσι, αν μια μπαταρία παραμένει στο συνεργείο αχρησιμοποίητη εδώ και χρόνια, οπωσδήποτε ορισμένες τιμές της θα έχουν πέσει και δεν θα είναι τόσο αποδοτική όσο μια καινούρια μπαταρία.

Επεξεργασία μετάλλου σε εργοστάσιο