επιτραπεζιο ξυλινο φωτιστικο γραφειου με χαλκινο καπελο

Φωτιστικά γραφείου: Η σωστή θερμοκρασία & χρώμα για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην εργασία μας

Το πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του φωτισμού στην παραγωγικότητά μας, όταν εργαζόμαστε, έχει αποδειχθεί με ποικίλες μελέτες. Τόσο η ένταση όσο και το χρώμα του φωτός επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τον εγκέφαλο, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια και σε άλλες να μη μπορούμε να συγκεντρωθούμε με τίποτα ή να μας προκαλείται νύστα. Συνεπώς, εκτός από το να καθόμαστε αναπαυτικά, να προσέχουμε τη στάση του σώματός μας και να προστατεύουμε τα μάτια από την ακτινοβολία του υπολογιστή, υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε. Τα φωτιστικά γραφείου και το είδος του φωτισμού τους.

Σίγουρα, έχετε ακούσει ότι ο φωτισμός σε ένα γραφείο πρέπει γενικά να είναι μέτριας έντασης και να διαχέεται. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ένα λαμπατέρ με στοχευμένο φωτισμό που θα φωτίζει πάνω στα έγγραφα που διαβάζουμε και όχι πάνω στον υπολογιστή, για να μην προκαλούνται αντανακλάσεις. Όμως, είναι σημαντικές και άλλες λεπτομέρειες, αν θέλουμε να πετύχουμε το μέγιστο της αποδοτικότητάς μας σε ένα άνετο περιβάλλον, ιδανικό για εργασία. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η θερμοκρασία και το χρώμα του φωτισμού.

φωτιστικο γραφειου με μετρητη

Τι είναι η θερμοκρασία και το χρώμα του φωτός;

Η θερμοκρασία του φωτός μετριέται σε βαθμούς Kelvin και σχετίζεται άμεσα με το χρώμα του φωτισμού που παράγει η λάμπα. Λαμπτήρες με θερμοκρασία 2.700Κ παράγουν κιτρινωπό φωτισμό, ενώ σε θερμοκρασίες από 3.000 έως 3.500Κ το φως αρχίζει να γίνεται πιο άσπρο. Όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει πάνω από 4.000Κ, τότε το φως είναι γαλαζωπό και λευκό.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για εργασία;

Υψηλές θερμοκρασίες του φωτός σχετίζονται με αυξημένη νοητική δραστηριότητα και ετοιμότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Άλλωστε, το φως της ημέρας, το οποίο θεωρείται το ιδανικότερο για εργασία, κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 7.000Κ, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις καιρικές συνθήκες. Ένα συννεφιασμένο μεσημέρι, η θερμοκρασία του φωτός είναι περίπου 5.600Κ.

επιτραπεζιο φωτιστικο γραφειου κοκκινο

Τι φωτισμό πρέπει να έχουν τα φωτιστικά γραφείου;

Συνεπώς, ο τεχνητός φωτισμός στα φωτιστικά γραφείου θα πρέπει να έχει υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επιτυγχάνεται με φωτισμό LED. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση σε φως με μικρό μήκος κύματος και υψηλή θερμοκρασία που προσφέρει ένα ελαφρά γαλαζωπό φως, συνδέεται με ενέργεια και αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι, τα φωτιστικά γραφείου με LED, φυσικά σε συνδυασμό με φυσικό φως από τα παράθυρα, είναι τα πλέον κατάλληλα για εργασιακούς χώρους. Παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν φθορίζων φωτισμός, όμως πλέον θεωρείται ξεπερασμένη τεχνολογία, καθώς κουράζει το νευρικό σύστημα, επιδεινώνει τυχόν πρόβλημα ημικρανιών και δεν είναι καθόλου αποδοτικός ενεργειακά. Αντίθετα, ο φωτισμός LED έχει την απαραίτητη θερμοκρασία και είναι ο πιο οικονομικός τρόπος φωτισμού.