3 Λάμπες LED σε τρίχρωμο background

Εξοικονομήστε ενέργεια επιλέγοντας λάμπες LED για το σπίτι

Πλέον είναι δύσκολο να θυμηθούμε τη ζωή μας πριν τους λαμπτήρες LED. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τις λάμπες πυρακτώσεως, αυτές που δεν τολμούσαμε να ακουμπήσουμε γιατί έκαιγαν. Οι λάμπες πυρακτώσεως εφευρέθηκαν πριν 140 χρόνια, και ήταν η μοναδική μας επιλογή για όλα αυτά τα χρόνια. Όπως είναι λογικό η ενέργεια που κατανάλωναν ήταν τεράστια, μόνο το 5% αυτής γινόταν φως και το υπόλοιπο 95% γινόταν θερμότητα.

Η εφεύρεση των λαμπτήρων LED άλλαξε για πάντα το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας. Σε μέσο όρο χρησιμοποιούν αισθητά λιγότερη ενέργεια από τις λάμπες πυρακτώσεως, και παράλληλα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως υπάρχουν λαμπτήρες LED στο μέγεθος ενός μπιζελιού! Ας δούμε παρακάτω σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Desikos πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αλλά και χρήματα χρησιμοποιώντας λάμπες LED στο σπίτι σας.

Πόσο κοστίζουν οι λαμπτήρες LED;

Οι λάμπες αυτού του τύπου δεν κοστίζουν ιδιαίτερα πολύ. Όπως με κάθε νέα τεχνολογία που κυκλοφορεί στο εμπόριο, αρχικά η τιμή τους είναι υψηλή αλλά σταδιακά πέφτει. Πλέον, είναι εφικτό να βρει κανείς ένα πακέτο από 8 λαμπτήρες LED κάτω από 10€. Ουσιαστικά η κάθε λάμπα κοστίζει περίπου ένα ευρώ, όσο και μία λάμπα πυράκτωσης.

Λάμπα LED σε μαύρο background

Λάμπα LED σε μαύρο background / Federico Bottos, Unsplash

Εξοικονομούν πράγματι ενέργεια;

Απολύτως! Αντικαθιστώντας μόνο 6 από τις λάμπες πυρακτώσεως που χρησιμοποιείτε πιο συχνά στο σπίτι με λάμπες LED, γλιτώνετε περίπου 100€ ετησίως. Φανταστείτε πόσα ακόμα χρήματα θα αποταμιεύσετε επιλέγοντας λαμπτήρες LED για όλο το σπίτι. Ενδεχομένως η αντικατάσταση στην αρχή να κοστίσει και να σας φανεί μεγάλο το ποσό, αλλά σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τη χρήση, θα κάνετε απόσβεση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Χέρι κρατάει μια λάμπα LED σε πράσινο ψεύτικο γρασίδι ως background

Δύο λάμπες LED / Riki Risnandar, Pexels

Πόση διάρκεια ζωής έχουν;

Όλοι οι λαμπτήρες LED είναι πολύ ανθεκτικοί σε μακροχρόνια και συνεχή χρήση. Ορισμένοι έχουν διάρκεια ζωής έως και 100.000 ώρες. Επομένως, οι λάμπες LED προτιμώνται για φωταγωγήσεις που χρησιμοποιούνται πολύ. Για παράδειγμα, ένα φως ασφαλείας στη βεράντα σας μπορεί να καίει όλη νύχτα χωρίς να καταναλώνει ενέργεια ή να χρειάζεται συνεχή αντικατάσταση. Σε κάθε περίπτωση το προσδόκιμο ζωής των λαμπτήρων LED επηρεάζεται άμεσα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμότητα και η υπερφόρτωση.

Λάμπα LED στο χέρι ψηλά σε εξωτερικό περιβάλλον

Λάμπα LED στο χέρι / Nothing Ahead, Pexels

Επενδύστε σε λαμπτήρες LED

Τα οφέλη των LED λαμπτήρων είναι πολλά. Τα κυριότερα που απασχολούν ένα νοικοκυριό είναι το να έχουν μακρά διάρκεια ζωής και να εξοικονομείται ενέργεια και χρήμα. Πριν προμηθευτείτε λάμπες LED, αναλογιστείτε και μερικά άλλα προτερήματα, όπως μέγιστο φωτεινότητας χωρίς αναμονή, αυξομείωση έντασης, λειτουργία χωρίς θόρυβο και απόλυτη ασφάλεια. Το μικρό τους μέγεθος, η ποικιλία στα είδη και τα χρώματα, η ευελιξία σχεδιασμού είναι μερικά ακόμα θετικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν. Δε χρειάζεται να το σκεφτείτε πολύ! Οι λαμπτήρες LED είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για το σπίτι σας ώστε να είστε ικανοποιημένοι για καιρό.

Διαβάστε επίσης: Λαμπτήρες LED: Τα 3 βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε για ζεστό & όμορφο φωτισμό